Две съседни наши държави - Сърбия и Македония, демонстрирам открито пренебрежение

...
Две съседни наши държави - Сърбия и Македония, демонстрирам открито пренебрежение
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Трябва да върнем ветото за членство на Северна Македония в ЕС

Две прилежащи наши страни - Сърбия и Македония, демонстрирам намерено неуважение към България през последните 10 дни, сподели в предаването " Това е България " на Радио " Фокус "   Велизар Енчев, някогашен дипломат на България в Хърватия и специалист по балканските въпроси. 

" Защо ние, в последните 7 години, от 2015 нататък, и на двете държави вдигнахме ветото за членството им в Европейски Съюз ", пита Енчев. Той напомни, че това бе направено през 2016 година за Сърбия, като държавното управление на Бойко Борисов е заявило, че България подкрепя европейската интеграция на Република Сърбия и няма да ги блокира, без въобще да сложи условия за ситуацията на българската общественост в Западните покрайнини. Сега се повтаря същата неточност и по повод на РСМ.

" Ние, в границите на 5 години, направихме две стратегически грешки. През 2017, отново при държавното управление на ГЕРБ, пуснахме Македония в НАТО, против контракт за другарство и помощ, а тя пое ангажименти, само че от тяхна страна нищо не беше изпълнено, в случай че изключим тяхното условно единодушие да нарекат Самуил български цар. А предходната година, българските десни партии, под американски натиск, вдигнаха ветото на РСМ, без никакви условия, с изключение на, че трябва да впишат българите в Конституцията и да стартира процедура по редакция на учебниците им ", сподели Енчев.

Той даде за образец Гърция, която е съумяла да наложи всички свои изисквания, преди да даде единодушието си за Македония, включително и за смяна на името на страната. По този метод техните условия са били изпълнени на 100%. 

За последните случаи на ескалация на връзките ни с РСМ Енчев счита, че би трябвало да се даде протестна нота и да се отзове нашия дипломат. Случва се тъкмо противоположното, те се усещат недоволни, вместо ние.  

" Нихилизмът и превиването на гръбнака са станали черти на българската дипломация ", сподели Велизар Енчев.

Ние коренно трябва да променим политиката си с тези двете страни - Сърбия и Македония, тъй като нещата са съществени, счита Енчев.  

" В настоящия случай българският глава трябва да реагира на македонската страна и по-късно да уведоми партньорите ни. Ние нямаме ли механизми да отзовем посланика си, да подадем протестна нота ", пита Велизар Енчев.

По думите му, тъкмо по тази причина гледат на България с пренебрежение, тъй като виждат, че ние не пазиме нашите права. Така гледат и сърбите на България. 

" Новият български парламент би трябвало да върне ветото за приемането на РМС в Европейски Съюз. То ще е казус, но ние имаме това право. По отношение на РСърбия нещата са по-сложни. Ние трябва да поставим на Белград ултимативно въпросът във връзка с Западните околности, или ние ще блокираме тяхното еврочремноско в някоя от преговорните глави ", сподели още Велизар Енчев.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР